woensdag 24 juli 2024
Advertentie

Burgemeester Meerssen kondigt noodverordening af om demonstratie MAABurgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen heeft een noodverordening afgekondigd rondom Maastricht Aachen Airport vanwege de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion. 

De noodverordening gaat zaterdag om 09:00 uur in en blijft vooralsnog tot middernacht van kracht. De actiegroep wil gaan demonstreren tegen luchthaven en met name het gebruik van privéjets. 

Klimmen
In buurgemeente Beek is eenzelfde noodverordening afgekondigd. Omdat het vliegveld ook voor een deel onder het grondgebied van Meerssen valt, heeft Clermonts ook een noodverordening afgekondigd. De vrees is dat de activisten over de hekken van het vliegveld gaan klimmen. 

Overtreding
In de noodverordening staat dat het verboden is om spullen mee te nemen waarmee je hekken kan openknippen. Ook gezichtsbedekkende kleding is niet toegestaan. Overtreding van de noodverordening kan leiden tot een gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van ruim 5100 euro. 

Maatregelen
Een woordvoerder van Maastricht Aachen Airport kan niets zeggen over welke veiligheidsmaatregelen het vliegveld gaat nemen. Via een bericht in een Telegram-kanaal van Extinction Rebellion worden er twee acties georganiseerd: 'een high-risk actie' en een legale supportactie. 

In januari bezette Extinction Rebellion ook al de vertrekhal van het vliegveld. Drie activisten zijn toen opgepakt omdat ze op het platform gingen demonstreren.