Advertentie

Coalitiepartij KIJK!!! in Meerssen wil stoppen: exit D66, onderlinge verhoudingen niet goedCoalitiepartij KIJK!!! uit Meerssen wil ermee stoppen. Dat heeft de partij afgelopen week kenbaar gemaakt aan de andere coalitiepartijen in de gemeenteraad, CDA en Lokaal DNA. Ook de voorzitter van KIJK!!!, Hub Lemmens, bevestigt het voornemen om te stoppen.

Reden voor de partij om te stoppen is dat D66 uit het samenwerkingsverband met PvdA en GroenLinks wil stappen. Ook zijn de onderlinge verhoudingen tussen raadsleden Andreas Pohle en Gea Meijers niet zo goed.

Partijvoorzitter Lemmens geeft aan dat het een voorgenomen besluit is: "We hebben 24 juli een ledenvergadering, driekwart van de leden moet aanwezig zijn om dat besluit te nemen."

Nieuw initiatief
Volgens Lemmens is er vooruitgekeken naar de gemeenteraadsverkiezingen over twee jaar. "Dan hebben we geen lijst meer, omdat D66 niet meer mee wil doen. We willen ruimte creëren voor een nieuw initiatief tussen GroenLinks en PvdA, zodat zij over 2 jaar mee kunnen doen met de verkiezingen."

Persoonlijke titel
Als het aan de partij ligt, blijven de KIJK!!!-raadsleden Gea Meijers en Andreas Pohle op persoonlijke titel in de gemeenteraad zitten: "We zien graag dat ze in de coalitie blijven, maar dat is niet aan ons. Daar moeten de coalitiepartijen ook nog iets over zeggen. Al zou er voor de coalitie niet veel veranderen als zij er allebei in blijven." Ook zonder de twee raadsleden, hebben Lokaal DNA en het CDA een meerderheid. 

Onderlinge verhoudingen
In februari was er binnen de partij al een wissel van het fractievoorzitterschap. Pohle droeg dit over aan Meijers. Een reden voor de plotselinge wissel van Pohle werd nooit gegeven. De partij liet toen aan Heuvelland Vandaag weten dat de beslissing in overleg met het bestuur genomen was.

De onderlinge verhoudingen tussen Pohle en Meijers waren niet al te best. Het stoppen van KIJK!!! heeft daar volgens de voorzitter ook mee te maken. "Maar de belangrijkste reden is dat we beter nu kunnen stoppen dan over twee jaar. Dan geven we het nieuwe initiatief de tijd om te groeien en kunnen we over twee jaar de verkiezingen in."

Wethouder De Rond
KIJK!!! bestaat uit een samenwerking tussen PvdA, GroenLinks en D66. De partij haalde tijdens de laatste verkiezingen twee zetels en leverde aan het college één wethouder: Vanessa de Rond. Lemmens geeft aan dat hij ook wethouder de Rond willen behouden. "Vanessa de Rond willen we laten zitten en het lijkt erop dat de coalitiepartijen dat ook willen." 

Gea Meijers wilde woensdag niets zeggen over het stoppen van de partij: "Het is eerst aan het bestuur." Andreas Pohle was niet bereikbaar voor een reactie.