woensdag 24 juli 2024
Advertentie

Demonstratie Extinction Rebellion bij vliegveld verloopt rustigDe demonstratie van Extinction Rebellion bij Maastricht Aachen Airport verloopt vooralsnog rustig. Rondom het vliegveld verzamelden tientallen agenten zich. 

Volgens een woordvoerder van de actiegroep hebben activisten afgezien van het plan om de over de hekken te klimmen. "De noodverordening en de grote politiemacht maakten het voor de activisten onmogelijk", zegt woordvoerder Paul Sprangers.  "Ze gaan nu mogelijk naar de TEFAF."

'High-risk actie'
De burgemeesters van Meerssen en Beek kondigden eerder een noodverordening af vanwege de aangekondigde protestactie. Via een bericht in een Telegram-kanaal van Extinction Rebellion worden er twee acties georganiseerd: 'een high-risk actie' en een legale supportactie. 

Celstraf
In de noodverordening staat dat het verboden is om spullen mee te nemen waarmee je hekken kan openknippen. Ook gezichtsbedekkende kleding is niet toegestaan. Overtreding van de noodverordening kan leiden tot een gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van ruim 5100 euro.

Extinction Rebellion wil een verbod op privéjets. Ook wil de actiegroep dat het vliegveld een klimaatplan gaat maken. Eerder demonstreerde Extinction Rebellion al bij de luchthaven. Toen zijn er drie activisten opgepakt.