woensdag 24 juli 2024
Advertentie

Extinction Rebellion en Milieudefensie: 'Maastricht Aachen Airport moet dicht'Milieudefensie en Extinction Rebellion organiseerden zaterdag samen een demonstratie bij Maastricht Aachen Airport. De boodschap van de actiegroepen is duidelijk: "Maastricht Aachen Airport moet sluiten." Gezondheid
Margarita Vossen, een van de sprekers tijdens de demonstratie en tevens huisarts, maakt zich grote zorgen. "Ik sta hier met name omdat ik me heel erg zorgen maak om de nadelige gezondheidseffecten". Volgens Vossen ligt er nergens in Europa een vliegveld zo dicht bij verschillende woonkernen en dat zorgt voor excessief geluidsoverlast evenals veel uitstoot van ultrafijnstof. Volgens Vossen veroorzaakt dit onder anderen stress, hart- en vaatziekten en long ziekten. Ook zegt ze dat de luchtvaart in het algemeen klimaat intensief is en dat voornamelijk het globale zuiden de dupe is, terwijl zij het minst vervuilend zijn.  

Financiële situatie
Jeanine Huijbregts en Indra Steens van Extinction Rebellion Maastricht vinden dat het vliegveld wel dicht kan. "Er liggen meerdere vliegvelden op korte afstanden en je kunt dus best zonder". Ook de financiële situatie van MAA laat te wensen over want deze is al jaren slecht. Lou Wanten, voorzitter van de omwonenden Maastricht Aachen Airport en ook een van de sprekers tijdens de demonstratie is het daar mee eens. "Het vliegveld is geen grote werkgever en om daar per jaar 8 miljoen voor uit te geven, dan ben je zo banen aan het subsidiëren, dat is idioot". 

Om de openbare orde tijdens de demonstratie veilig te stellen waren politie en Marechaussee aanwezig. Deze hebben zich op verschillende scenario's voorbereid, aldus Mike Hofman, woordvoerder van de Marechaussee.