Burgerparticipatie steeds belangrijker voor gemeentes: 'Inwoners worden mondiger'
Burgerparticipatie: het klinkt als een modewoord, maar het is inmiddels iets wat in Nederland gebeurd. Steeds meer gemeentes betrekken hun inwoners actief bij het maken van plannen en het nemen van beslissingen.
Ook in de Heuvellandgemeentes wordt gebruik gemaakt van burgerparticipatie. Al is het maar omdat er ook noodzaak is: "Burgers worden steeds mondiger", legt burgemeester Harry Leunessen van Vaals uit.
Dialoogsessies
Vaals is niet de enige gemeente waar burgerparticipatie hoog in het vaandel staat. Zo heeft de gemeente Gulpen-Wittem er een speciale website voor, heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul een participatievisie en heeft de gemeente Maastricht zogenaamde dialoogsessies waarin gesproken wordt met inwoners.
In Vaals is nu ook een deel van het bedrag bij inwoners neergelegd, die dan vervolgens mochten bepalen wat met het geld moest gebeuren. Daar kwamen een hoop ideeën uit. Wethouders tevreden, inwoners tevreden.
Burgerbegroting
Maastricht loopt met het project Burgerbegroting voorop. Dat project houdt in dat inwoners van de stad binnen vier thema's ideeën kunnen indienen, die dan met geld van de gemeente uitgevoerd kunnen worden. In totaal is een bedrag van bijna acht ton verdeeld.