Glyfosaat: voor veel boeren bittere noodzaak, maar kan het ook zonder?
Voor veel boeren is het gebruik van een bestrijdingsmiddel noodzaak, terwijl andere (biologische) boeren het niet gebruiken. Wat is de noodzaak van glyfosaat, dat door sommige experts als gevaarlijk wordt beschouwd?
Glyfosaat wordt in de volksmond ook wel Roundup genoemd. Een product van de Duitse fabrikant Bayer. Uit onderzoek van Follow The Money blijkt dat het bestrijdingsmiddel ook in het Heuvelland gebruikt wordt.Roundup
Het bestrijdingsmiddel staat bekend om de enorme effectiviteit. Na het bespuiten, meestal rond februari of maart, is binnen twee weken al het onkruid dood.
Het product is omstreden omdat het schadelijk zou zijn voor mens en dier. Zo wordt het in verband gebracht met kanker en parkinson bij mensen, al is dit nooit definitief bevestigd. Het moederbedrijf van Roundup heeft voor miljoenen euro's aan schikkingen getroffen in de Verenigde Staten. Ook zijn er zorgen over de gevolgen van het middel voor natuur en milieu.
Biologisch
René Keulen besloot in de jaren negentig het boerenbedrijf van zijn ouders over te nemen. Een bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met veeteelt. Daarnaast heeft hij ook een aantal gronden voor akkerbouw. Al gauw besloot hij volledig biologisch te boeren. Dit houdt in dat hij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
"Biologische landbouw is intensiever", legt de boer uit. "Je loopt meer risico."
Makkelijker
Volgens boer René is biologisch boeren makkelijker dan mensen denken. Een belangrijk probleem is het prijskaartje voor consumenten. Omdat het arbeidsintensiever is, is het ook duurder: "De gemiddelde consument kijkt natuurlijk naar de prijs, daardoor kiezen meer mensen voor de 'gewone' producten."