woensdag 24 juli 2024
Advertentie

Grote politiemacht op de been rondom vliegveld vanwege demonstratieRondom het vliegveld bij Maastricht Aachen Airport is een grote politiemacht op de been. Tientallen agenten hebben zich verzameld. Rond 12:00 uur start daar de demonstratie van Extinction Rebellion. 

De burgemeesters van Meerssen en Beek kondigden eerder een noodverordening af vanwege de aangekondigde protestactie. Vrees is dat de demonstranten over de hekken van het vliegveld gaan klimmen. Via een bericht in een Telegram-kanaal van Extinction Rebellion worden er twee acties georganiseerd: 'een high-risk actie' en een legale supportactie. 

Openknippen
Rondom het hele vliegveld staan er agenten van de politie en Koninklijke Marechaussee. Ook zijn er extra beveiligingscamera's opgehangen. In de noodverordening staat dat het verboden is om spullen mee te nemen waarmee je hekken kan openknippen. Ook gezichtsbedekkende kleding is niet toegestaan. Overtreding van de noodverordening kan leiden tot een gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van ruim 5100 euro.

Extinction Rebellion wil een verbod op privéjets. Ook wil de actiegroep dat het vliegveld een klimaatplan gaat maken. Eerder demonstreerde Extinction Rebellion al bij de luchthaven. Toen zijn er drie activisten opgepakt.