woensdag 24 juli 2024
Advertentie

Bron afbeelding: Extinction Rebellion

Directeur MAA wil in overleg met demonstranten Extinction RebellionMaastricht Aachen Airport is bereid om hun ondernemingsplan met Extinction Rebellion te bespreken. Dat laat directeur Jonas van Stekelenburg weten naar aanleiding van de aangekondigde protestacties komende zaterdag.

MAA wil in 2035 elektrisch vliegen als grootste bedrijfsactiviteit te hebben. Volgens het vliegveld zijn hiervoor juist kleinere vliegtuigen, zoals privéjets, nodig omdat die het eerste omgebouwd kunnen worden tot elektrische vliegtuigen. De actiegroep wil juist dat privéjets verboden worden.

Overleg
De directie van de luchthaven is eerder al in overleg gegaan met Extinction Rebellion. Het vliegveld erkent de zorgen van de klimaatdemonstranten. "MAA betreurt het dat de vorige bijeenkomst geen vervolg heeft gekregen en men nu overgaat tot deze demonstratie in plaats van in gesprek te blijven", schrijft directeur Van Stekelenburg in een verklaring.

Veel meer dan alleen zakenvluchten
MAA benadrukt dat privévluchten veel meer omvat dan zakenvluchten: "Ook voor training en opleiding worden deze vliegtuigen ingezet. Daarnaast gebruiken beschermde personen, de overheid en de medische sector deze vorm van vervoer. Denk bijvoorbeeld aan orgaantransport, medische vluchten of het vervoer van artsen", aldus de directeur.

Actie
Extinction Rebellion voert zaterdag opnieuw actie bij Maastricht Aachen Airport. Het doel van deze demonstratie is het verbieden van privéjets. Deze week is de kunstbeurs TEFAF en dan vliegen veel privéjets naar de luchthaven.

Burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen heeft een noodverordening afgekondigd rondom Maastricht Aachen Airport. De noodverordening gaat zaterdag om 09:00 uur in en blijft vooralsnog tot middernacht van kracht.