Uitgebreid programma Open Monumentendag Maastricht
De stichting Open Monumentendag Maastricht heeft voor 14 en 15 september weer een zeer uitgebreid programma samengesteld. Het landelijk thema is dit jaar Erfgoed van Routes, Netwerken en Verbindingen.
In het Maastrichtse programma is daarin een vertaling gemaakt naar de lokale thema’s: het NS Station, de Heiligdomsvaart, de Universiteit Maastricht, bijzondere gebouwen, en oude ambachten, muziek en cultuur.
Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen
In de Hoofdwacht op het Vrijthof kunt u de expositie over het landelijke thema voor 2024 ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’ bezoeken. Een reeks lezingen en wandelingen op verschillende plekken in de stad sluit daarop aan. Zo kunt u onder meer deelnemen aan de wandeling langs oude gevelstenen van onze provinciehoofdstad, over de Maas en bruggen van Maastricht, langs de wijnvelden in het Jekerdal, de Maastrichtse componistenwandeling of in het spoor treden van de vroegere stadswachten. Alle wandelingen staan onder leiding van in het thema gespecialiseerde gidsen.
Historische stations
In het historisch treinstation Maastricht kunt u deelnemen aan een uitgebreide rondleiding in het stationsgebouw, met een expositie over de restauratie, een video over het ontstaan van de ‘Persee’ en oude filmopnames gemaakt vlak na de bouw. Ook zijn er diverse maquettes te bewonderen, waaronder de Maquette van het spoorwegemplacement 1867. U komt op plaatsen die anders voor het publiek niet toegankelijk zijn. Vanuit het station kunt u een treintocht maken langs het traject Maastricht – Schin op Geul. Bewonder de historische stations van Houthem-Sint Gerlach, Valkenburg of Schin op Geul. Wie uitstapt bij station Maastricht Noord, kan op loopafstand een bezoek brengen aan Landgoed Vaeshartelt, Villa Kanjel en La Grande Suisse.
Heiligdomsvaart, UM en bijzondere gebouwen
Binnen het thema Heiligdomsvaart is de oostcrypte van de Sint-Servaasbasiliek opengesteld en is er een lezing in de Kanunnikenkelder van de Sint-Servaasbasiliek over het ontstaan van de Heiligdomsvaart. In het hoofdgebouw van de Universiteit Maastricht aan de Minderbroedersberg kunt u deelnemen aan rondleidingen en lezingen of de expositie van Limburgs erfgoed bezoeken. Verder kunt u bijzondere gebouwen bezichtigen zoals de Sint-Matthiaskerk, het Proostenpaleis, het Gouvernement, De Vief Köp, de Cellebroederskapel en de Bisschopsmolen.
Complete programma
In totaal staan er 34 activiteiten op 14 en 15 september op het programma van de Open Monumentendag Maastricht. Een deel van het programma is ook in het Engels te volgen. Op www.omdmaastricht.nl treft u het complete programma met uitgebreide informatie aan en kunt u zich inschrijven voor rondleidingen, wandelingen en lezingen.