Verslaafde Perry wordt geholpen in kliniek in Margraten
Detoxkliniek Fundamentum in Margraten helpt verslaafde mensen om van hun alcohol- of drugsverslaving af te komen. Zo ook Perry, die al vanaf zijn twaalfde gebruikt. Hij is verslaafd aan alcohol en cocaïne, maar wil graag clean worden.
In de kliniek kan hij geholpen worden. Pim Janssen, Manager Zorg bij Fundamentum, legt uit hoe zo'n proces eraan toe gaat. "Mensen die komen hier één tot drie weken voor een klinische opname en dan ontgiften zij van het middel waaraan zij verslaafd zijn. Ze volgen de hele dag een programma, waarin ze geholpen worden door sociotherapeuten, psychologen, verpleegkundigen, verslavingsartsen en basisartsen."
Emoties
De kliniek bestaat zondag precies vijf jaar en in al die jaren zijn al veel mensen geholpen. Al ziet Janssen mensen ook wel vaker terugkomen. Dat geldt ook voor Perry. Met name emoties triggeren zijn verslaving. "Ik werd vader en mijn dochter woonde niet bij mij. Ik sliep achter mijn eigen huis in de schuur en mijn vriendin sliep bij haar vader. Daar ben ik gigantisch op gaan gebruiken, totdat het op een gegeven moment uit de hand liep. Ik had niet eens een rijbewijs, want die was afgepakt, omdat ik was gepakt met drank. Mijn dochter was één jaar en ik dacht bij mezelf: dit kan zo niet."
Rollercoaster
Hij zocht daarom hulp en kickte af. Dat ging een tijdje goed, maar na het overlijden van zijn schoonvader had hij een terugval. Reden voor hem om opnieuw hulp te zoeken. Hij zit nu bijna twee weken in Margraten en is sindsdien dus weer nuchter. "Het is wel een grote rollercoaster. Er komen bepaalde gevoelens naar boven. Op het ene moment dan lach je en er zijn ook momenten waarop je echt aan het huilen bent. Ik moet wel zeggen dat ik hier heel veel liefde ontvang van mede-cliënten en van de mensen die hier werken. Dat is voor mij heel goed, ook om soms even met een strenge vinger toegewezen te worden. Voor mij is de dagstructuur heel belangrijk. Op vaste tijden eten, sporten en thuis gewoon met mijn gezin zijn. Ik heb twee kleine kinderen en daar haal ik mijn plezier en lol uit."
Kippenvel
Perry heeft positieve ervaringen met de kliniek in Margraten, dat komt ook omdat daar ervaringsdeskundigen werken. Sommige medewerkers hadden zelf ooit te maken met een verslaving. Zij kunnen zich goed inleven in de patiënten. Dat geldt ook voor de directeur, Dick Trubendorffer. Hij was jarenlang verslaafd aan alcohol en partydrugs. Dat hij nu zelf mensen kan helpen door middel van zijn klinieken, is voor hem bijzonder. "Als ik daarover ga praten dan krijg ik bijna kippenvel op de armen. Het is natuurlijk een geweldig privilege en voorrecht dat ik zelf in staat ben gesteld om deze taak te mogen vervullen. Daar ben ik heel dankbaar voor."
'Moet goed gaan'
En ook Perry is vastberaden om weer sober te worden. "Ik heb gewoon verkeerde keuzes gemaakt, maar ik heb wel veel zelfvertrouwen en denk dat ik het dit keer wel ga redden. Ook met de kennis die ik al van de eerdere opname heb en die ik hier weer heb opgedaan. Ja, moet het gewoon goed gaan."