Advertentie

Bron afbeelding: Google Streetview

Via Jeugd in financiële moeilijkheden: 'Situatie zorgelijk'Jeugdzorginstelling Via Jeugd zit in financiële problemen. Dat meldt de gemeente Maastricht, die de jeugdzorg voor ook het Heuvelland regelt. 

Via Jeugd is in Zuid-Limburg actief met gesloten en klinische jeugdzorg. Het stadsbestuur van Maastricht zegt dat de jeugdzorginstantie "cruciaal is voor het zorglandschap". 

'Zorgelijk'
De jeugdzorgorganisatie heeft een grote locatie aan de Pater Kustersweg in Cadier en Keer. De gemeenten hebben Via Jeugd in de zogenoemde trede 3 geplaatst, dat betekent dat de "situatie zorgelijk is". Door Via Jeugd een trede hoger te plaatsen kunnen gemeenten beter regie voeren. 

Via Jeugd liet eerder weten dat ze gaan fuseren met Koraal, een andere jeugdzorginstelling. De fusie start in 2025. 

Geldnood
Met Via Jeugd komt er opnieuw een jeugdzorginstelling bij die in geldnood zit. Eerder trokken Xonar, de Mutsaersstichting en nog een andere kleine zorgaanbieder aan de bel. De Zuid-Limburgse gemeenten trokken voor Xonar de beurs om die overeind te houden, het gaat om zo'n acht miljoen euro. Voor de Mutsaersstichting is een noodplan in de maak van 11,4 miljoen euro. Al is het nog niet duidelijk of Zuid-Limburg daarvoor gaat betalen, de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg gaan waarschijnlijk wel meebetalen.