Advertentie

Waar is het kruis op de oude kerk in Valkenburg gebleven?Voorbijgangers, bezoekers of inwoners van Valkenburg die goed hebben opgelet, hebben het al gemist: het kruis dat boven op de oude kerk in Valkenburg stond, is al een aantal weken weg. De reden: het wordt gerestaureerd.

Het kruis is een aantal weken geleden met een hijskraan van het dak afgehaald. Pastoor Janssen vindt het mooi dat hij dit nog mag meemaken: "In de tijd dat ik hier pastoor ben, is dit voor mij de tweede keer dat ik dit mag meemaken. In 1983 is het kruis ook weggehaald. De restauratie was hoognodig na ruim veertig jaar."

Groot kruis
Van veraf lijkt het kruis op het eerste gezicht klein, maar dat is bedrog: "Als je van beneden naar de torenspits kijkt, lijkt het een klein kruisje", vertelt de pastoor. "Maar als het beneden is, ontdek je dat datzelfde kruis groter is dan ik. Ik ben één meter negentig, dus het is al gauw 2,5 meter hoog en ook een aantal meters breed. Ontzettend groot als je het van dichtbij kunt aanschouwen."

Wereldbol en haan
Niet alleen het kruis zelf is gerestaureerd, ook haan is weer opgeknapt. Vrijdagochtend worden de gerestaureerde onderdelen weer teruggeplaatst op de Nicolaas en Barbarakerk. "Ik ben er heel blij mee dat ik op mijn toch al ietwat hogere leeftijd nog mag meemaken dat dit kruis wonderschoon weer terugkomt op onze dierbare en mooie Nicolaas en Barbarakerk", aldus pastoor Janssen.