Advertentie

Zomervakantie in Valkenburg afgetrapt met jubileum KindervakantiewerkDe zomervakantie in Valkenburg aan de Geul is afgetrapt met het Kindervakantiewerk. Een speciale editie dit jaar, want het is de 50ste keer dat het in Valkenburg georganiseerd wordt.

Daarom was burgemeester Daan Prevoo aanwezig om het terrein in Vilt te openen voor de kinderen.

Daan & Daan
Prevoo nodigde een naamgenoot uit om samen het terrein te openen. De jonge Daan kreeg even de ambtsketting om en mocht voor de ogen van de andere kinderen het lint voor het terrein doorknippen.

"We leven in een samenleving waarbij allebei de ouders vaak werken", licht Prevoo toe. "Je moet zes weken schoolvakantie overbruggen. Kindervakantiewerk is niet alleen een ontlasting voor ouders die het allemaal moeten regelen om te kunnen werken, maar het is vooral voor de jongeren belangrijk om met anderen in contact te zijn."

Hutten bouwen
Eenmaal het terrein geopend, renden alle kinderen het grasveld op bij het gemeenschapshuis van Vilt, waar ze maandag hutten moesten bouwen en de rest van de week verschillende activiteiten op het programma hebben. En daar hebben de kids veel zin in: "In plaats van op de bank liggen en je vervelen, ben je de hele week aan het knutselen en dingen aan het doen", vertelt een enthousiasteling. 

Reizen door de tijd
Aan elke editie is een thema verbonden. Dit jaar is dat reizen door de tijd, waarbij ook dingen uit eerdere jaren weer naar voren komen. Dat is ook voor de leiding extra leuk. Ger van Elmpt bijvoorbeeld is al 25 jaar leider bij het Kindervakantiewerk en ziet dit jaar veel dingen terug van vroeger. "Het is eigenlijk verbazingwekkend hoeveel dingen er nog hetzelfde zijn. Het concept is vroeger altijd al goed geweest en daar bouw je op verder."

Maar er zijn ook veel jongeren die de kids tijdens deze week begeleiden. Eén van hen is Sterre Bronckers. Als kind deed ze zelf mee met kindervakantiewerk. "Ik vond het de leukste week van de vakantie. Vandaar dat ik zelf leiding ben geworden. En met het thema van dit jaar kom ik ook thema's tegen die ik als kind heb meegemaakt, dus dat is leuk."