woensdag 24 juli 2024
Advertentie

Advies aan Raad van State: sluit vliegveld LuikDe auditeur van de Belgische Raad van State heeft geadviseerd om vliegveld Luik te sluiten. Dat meldt de Waalse krant L'Echo. De zaak bij de Raad van State is aangespannen door meerdere Vlaamse en Nederlandse gemeenten, waaronder Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. 

De kwestie draait om een milieuvergunning die de luchthaven van de Waalse regering heeft gekregen. In de vergunning staat dat er 55.000 vluchten per jaar mogen komen, maar binnen de Waalse regering was er discussie over dat maximum. De milieu-minister wilde namelijk een plafond van 50.000 vluchten. 

Fout
Uiteindelijk kwam er een maximum van 55.000 vluchten, maar in de motivering staat nog altijd 50.000. Daarop stapten de gemeenten naar de Raad van State om de vergunning in te trekken. 

De auditeur, die voor de Raad van State onderzoek doet, heeft geadviseerd om de milieuvergunning te schrappen. Het advies is niet bindend, maar vaak wordt het advies wel opgevolgd. Als de vergunning daadwerkelijk wordt ingetrokken moet vliegveld Luik, een van de grootste vrachtluchthavens van Europa, alle activiteiten staken. 

Getouwtrek binnen regering
De luchthaven hoopt dat de Waalse regering nog vóór de uitspraak van de Raad van State, de fout in de tekst gaat aanpassen, zegt een woordvoerder tegen VRT NWS. Maar dat lijkt niet vanzelfsprekend, want binnen de regering is er opnieuw getouwtrek over de vergunning. 

De Waals minister-president, Elio Di Rupo heeft in het Waals Parlement gereageerd: "We zijn ons bewust van de toestand op de luchthaven van Luik. We doen er alles aan om een zo passend mogelijke oplossing te vinden", citeert VRT NWS.