dinsdag 25 juni 2024
Advertentie

Bouwschets Mosaqua weggehaald uit presentatie aan raadIn een conceptversie van een besloten presentatie aan de gemeenteraad van Gulpen-Wittem zaten wél de veelbesproken bouwschetsen. Dat blijkt uit de ruim 1000 documenten die de gemeente heeft vrijgegeven. In de definitieve versie, die aan de raad is getoond, waren de schetsen niet zichtbaar. 

De stukken komen uit een Woo-verzoek (Wet open overheid) dat door een anoniem persoon is ingediend. Met zo'n Woo-verzoek kunnen burgers informatie opvragen bij een gemeente.

Conceptversie
Op 8 februari wordt de eerste conceptversie van de presentatie rondgestuurd naar de ambtenaren. Daarin staan de bouwtekeningen wel. Het gaat om een plattegrond en schets. De gemeente noemt de tekening "een vingeroefening", zoals groot boven de schets staat. Een ambtenaar stuurt die dag de stukken naar de wethouder Jos Last, om ze te bespreken tijdens een overleg. 

Op 14 februari wordt een nieuwe conceptversie gestuurd. "Hierbij aangepaste presentatie naar aanleiding van jouw op-/aanmerkingen", schrijft een ambtenaar naar de wethouder. Een van de aanpassingen die zijn doorgevoerd, is de schets van de woningen. Die is er uitgehaald. De plattegrond staat wel nog in de presentatie. 

Bekijk hieronder de presentaties vooraf en achteraf. In de definitieve versie is ook de plattegrond weggehaald: 

Schetsen weggehaald
Op 15 februari wordt de presentatie doorgestuurd naar de andere collegeleden. Wethouder Jos Last moet tijdens een collegevergadering op 20 februari een presentatie geven aan de andere leden. Dan volgen in de vrijgegeven documenten twee versies van de presentatie: in de laatste versie zijn zowel de plattegrond als de bouwschets weggehaald. In een andere versie zit alleen een plattegrond. 

Welke van de twee versies gepresenteerd is aan het college en de gemeenteraad is onduidelijk. Het lijkt erop dat dat het de versie is zonder de schetsen. Meerdere raadsleden bevestigen dat de schetsen er niet in zaten.

Het gemeentebestuur van Gulpen-Wittem wil op dit moment niet reageren op inhoudelijke vragen over Mosaqua. Dit omdat binnenkort een extra raadsvergadering plaatsvindt, waarin het bestuur reageert op de discussie.

Opstappen
Vrijdag bracht de CDA-fractie naar buiten dat ze nieuwe stukken in handen hebben over het zwembad. In de documenten zou staan dat de plannen voor de woningbouw op het terrein van het bad al in augustus 2023 klaar waren. Dat is voordat het onderzoek naar de toekomst van het zwembad af was. Volgens het CDA stuurde het college daardoor doelbewust aan op sluiting van Mosaqua. De partij eist het vertrek van het hele college.

Het college ontkende zondag in een persverklaring stellig dat ze uitgewerkte bouwplannen hebben gemaakt. Het college zegt dat ze "verbaasd" en "verbijsterd" zijn over de berichten. De plannen zijn volgens het college gemaakt door een architectenbureau, in opdracht van de onderzoekers - die onderzoek deden naar de toekomst van het bad. De bouwtekening moest een beeld geven van de mogelijkheden als er gesloopt zou worden. Van uitgewerkte bouwplannen was helemaal geen sprake, zegt het college. 

De grootste coalitiepartij in Gulpen-Wittem, Fractie Franssen, noemde de berichten van het CDA eerder nepnieuws. "Wij blijven onze verantwoording nemen in het bestuur van Gulpen-Wittem, nu en in de toekomst", schrijven de raadsleden van Fractie Franssen.