Gulpen-Wittem vraagt buurgemeenten en provincie jaarlijks om 100.000 euro



Het college van burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem heeft de college's van buurgemeenten Vaals, Eijsden-Margraten, Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Maastricht gevraagd of ze bereid zijn financieel bij te dragen in zwembad Mosaqua. Ook de Provincie Limburg heeft eenzelfde verzoek ontvangen.

In de brief die op 18 april verzonden is, vraagt Gulpen-Wittem 20 jaar lang om 100.000 euro per jaar per gemeente/provincie. "Naar aanleiding van de politieke en maatschappelijke discussie rondom het raadsvoorstel stelt het college van burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem uw college formeel de principiële vraag of u een structurele bijdrage wil leven in het in stand houden van de regionale zwemwaterfunctie van Mosaqua. Concreet, bent u bereid, op basis van participatie van vijf gemeentes en provincie, 20 jaar lang, 100.000 euro per jaar (jaarlijks geïndexeerd) bij te dragen aan de instandhouding van Mosaqua? Alleen een gemeenschappelijk financiering, vanuit regionaal belang, biedt nog perspectief op een toekomst van het zwemwater", valt te lezen in de brief.

Boos
De gemeenten en provincie krijgen overigens niet veel tijd om erover na te denken. Gulpen-Wittem vraagt om een reactie "liefst voor onze raadsvergadering van 25 april". Alleen de gemeente Maastricht had woensdag gereageerd. Zij hebben al een bovenregionaal zwembad waarin ze participeren en zullen dus niet ingaan op het verzoek van de gemeente Gulpen-Wittem.

Directeur Mosaqua, Bertil Kaanen, is enorm boos. "Dacht je nu echt dat gemeenten hierover binnen een week kunnen beslissen? Bij dit soort bedragen moet het eerst naar de gemeenteraden. Verder stoor ik me eraan dat gesuggereerd wordt dat alleen een gemeenschappelijk financiering een oplossing is. Ons bedrijfsplan krijgt blijkbaar geen kans."

'Voor de bühne'
Verder vindt Kaanen dat deze actie 'voor de bühne is'. "De twee heren die het rapport hebben opgesteld, hadden dit tijdens hun onderzoek moeten doen. Een week voor de gemeenteraad zo'n brief sturen, is gewoon weten dat je geen reactie krijgt. Verder verbaast het mij dat de gemeenten Eijsden-Margraten en Maastricht zijn aangeschreven. Die hebben nota bene een eigen zwembad. Simpelveld daarentegen krijgt geen brief, terwijl die gemeente geen zwembad heeft."