Emotionele Koene stopt als raadslid: 'Dictatuur van de meerderheid is nog steeds credo'
Na tien jaar in de gemeenteraad van Eijsden-Margraten heeft Hanneke Koene dinsdagavond tijdens de raadsvergadering haar vertrek aangekondigd. In haar emotionele afscheidsspeech blikte ze terug op haar politieke carrière en uitte ze kritiek op het functioneren van de lokale democratie.
Het raadslid heeft een bewogen jaar achter de rug, waarin bij haar ook borstkanker werd vastgesteld.Burgerraadslid naar raadslid
Koene begon haar loopbaan als burgerraadslid en groeide uit tot raadslid. "De democratie zoals wij die kennen is in verval. Mensen haken af, voelen zich niet meer betrokken en verliezen het vertrouwen", stelde ze in haar toespraak. Koene benadrukte dat de gemeenteraad "star opereert" en "te weinig ruimte" heeft voor vernieuwende participatievormen: "De dictatuur van de meerderheid is hier nog steeds het credo."
Dieptepunten
Ze stond ook stil bij het integriteitsonderzoek van 2021 na het vertrek van burgemeester Akkermans. Volgens Koene was dit onderzoek oppervlakkig. "Het verbod voor raadsleden om kritische vragen te stellen werd door de raad stilzwijgend geaccepteerd", zei ze daarover. "Belangrijker dan een zuiver proces was de rust in de tent."
Ze haalde in haar toespraak ook uit naar interim-burgemeester Sjraar Cox, die ze "monistisch" noemt, dat betekent dat de raad en het college zeer sterk met elkaar verweven zijn. Koene werd emotioneel toen ze stilstond bij het overlijden van raadslid Armand Opreij.
"Met hem verloor ik niet alleen een collega en mijn partner binnen het integriteitsonderzoek, maar ik hield ook veel van hem. Ik wist dat het verloop van het integriteitsonderzoek hem ontzettend dwarszat en ik voelde mij na zijn dood aan hem verplicht, om onze klus af te maken. Ik heb mijn best gedaan, maar het is me niet gelukt en ik voel me tekortgeschoten naar hem", zei ze.
Motie van treurnis
Ook de motie van treurnis die in februari tegen haar werd ingediend, noemde ze een dieptepunt. Koene: "Mijn volharding werd een bedreiging die bezworen moest worden.
En daarvoor schroomde de raad niet om mij in februari van dit jaar
openbaar te besmeuren doormiddel van een motie van treurnis waarin
acht zware beschuldigingen werden geuit die op geen enkele manier met
feiten zijn onderbouwd."
Die motie van treurnis werd door een meerderheid van de raad aangenomen na een opmerking van Koene op sociale media. Na de motie van treurnis is het oppositieraadslid een juridische procedure gestart tegen de gemeente.
Borstkanker
Persoonlijke omstandigheden, waaronder een borstkankerdiagnose eerder dit jaar, gaven de doorslag om te stoppen. "Pas na de operatie in september en het daaruit voortvloeiend slecht
nieuws, was ik bereid om toe te geven dat het tijd is om iets leuks te gaan
doen met mijn leven en hier de deur dicht te trekken." Koene verhuist in januari naar Frankrijk.
Bedank
In haar slotwoorden bedankte ze haar collega’s en de inwoners van Eijsden-Margraten. "Ik dank iedereen die met kennis en kunde mijn werk heeft verbeterd. Het was een voorrecht om voor deze gemeenschap te werken."