Datum
Advertentie

☰ Menu

Het geheim achter succesvolle kermissen: 'Het publiek is verwend'

15-06-2023
Marja van Wissen
Eijsden-Margraten, Meerssen, Vaals

Tijdens het processieweekend in Meerssen is het de gemeente niet gelukt om een kermis te exploiteren. Er is te weinig animo, waardoor kermis exploitanten afzien om hun attracties op de markt neer te zetten. Meerssen worstelt al jaren om een florerende kermis neer te zetten. In de gemeente Eijsden-Margraten en Vaals lukt dit wel. Hoe kan dit?

Traditie
De kermissen in Eijsden-Margraten zijn diep geworteld in de lokale samenlevingen. De gemeente geeft aan dat hierdoor vooral de kermissen in Margraten, Cadier en Keer, Sint Geertruid en Banholt nog steeds goed lopen. De kermissen in deze gemeente worden samen gevierd met de processie en in sommige dorpen zit daar ook nog het den halen bij. Mensen nemen speciaal vrij om de processie en de kermis in deze weekenden te vieren. De kerkelijke tradities hangen in deze dorpen nauw samen met de kermis, waardoor deze ook gedragen wordt door de gemeenschap. 

Investeren is belangrijk
Rob Meijers, ingehuurd door de gemeente Eijsden-Margraten en Vaals om de kermissen in deze gemeente te coördineren, geeft aan dat het belangrijk is dat er aandacht gegeven wordt aan de kermis. "Wat je aandacht geeft, dat groeit. Een goede promotie is belangrijk", geeft hij aan. Hierbij is belangrijk dat de gemeente wilt investeren. Zo stelt de gemeente Vaals standaard een bedrag vrij voor de promotie van de kermis. En die promotie vergt veel inspanning: "Het heeft tijd nodig om de kermis goed in de markt te zetten. Denk aan een meet en greet bij attracties en het optreden van artiesten. Het regelen hiervan vergt veel energie en dient ruim van tevoren gepland te worden", aldus Meijers. Ook gemeente Eijsden-Margraten investeert in de kermissen. Zo krijgen de kermishouders die in Banholt en Sint Geertuid staan bijvoorbeeld een financiële geste van de gemeente als dank dat ze er willen staan. 

De gouden formule
Een goede promotie die ruim van tevoren in gezet wordt, is niet de enige factor wat maakt dat een kermis succesvol is. "Het publiek is verwend. Alleen een molentje is niet meer voldoende. Er moet een goede mix zijn van attracties", geeft Meijers aan. Dit betekent dat er naast naast de traditionele attracties ook vernieuwende attracties neergezet dienen te worden. Zo stond er in het kermisweekend van Cadier en Keer een familieachtbaan en bungeejump attractie. "Daar ik een goed netwerk heb binnen de kermiswereld, lukt het me altijd om een veelzijdige kermis neer te zetten." 

Daarnaast is het ook belangrijk dat er een randprogramma is. Zo wordt de kermis in Vaals georganiseerd ten tijde van de Ülemarkt en staat er in Margraten een groot podium met artiesten. 

"Je krijgt maar een keer de kans om een kermis goed in de markt te zetten. Een goede promotie, mix van verschillende attracties en een randprogramma, zijn hierbij belangrijk. Voldoet een kermis niet aan deze drie elementen, zal deze niet succesvol zijn", aldus Meijers.

Maasdal geen kermis
Hoewel er in Eijsden-Margraten veel geïnvesteerd wordt in kermissen, is er een uitzondering: het Maasdal. Daar worden kermisattracties niet op prijs gesteld tijdens de traditionele Broonk. 

Margraten is een uitzondering
Margraten is een van de enige uitzonderingen de regio. Hier is de kermis een groot succes. "Je ziet in Margraten dat de traditie in dit dorp enorm leeft. De mensen nemen het hele weekend vrij, ook de traditionele kermismaandag. Dit is de enige kermis in het Heuvelland, waarbij de kermishouders voor in de rij staan", vertelt Meijers. 

 


Advertentie


|