Advertentie

Burgemeesters blij met coalitieakkoord, maar er zijn ook twijfels: 'Vlag kan niet uit'Na maanden onderhandelen kwamen PVV, VVD, NSC en BBB donderdag met het langverwachte coalitieakkoord. Ook voor het Heuvelland gaat het nieuwe akkoord gevolgen hebben.

Heuvelland Vandaag sprak met twee Heuvellandburgemeesters over de plannen.

Spreidingswet
Burgemeester Alain Krijnen van Eijsden-Margraten heeft gemengde gevoelens over het van tafel vegen van de spreidingswet. Dat is de wet die asielzoekers beter moest gaan verdelen over Nederland: "Nu zijn er gemeentes die heel veel doen en gemeentes die heel weinig doen", vertelt Krijnen. De spreidingswet zou voor dat probleem de oplossing zijn. 

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul heeft meer twijfels: "Als de wet wordt ingetrokken, wordt er weer twijfel gezaaid", verwacht hij. 

Krijnen is wel van mening dat het goed is dat de verplichting wegvalt. Met de wet kon de landelijke overheid gemeenten verplichten asielzoekers op te nemen: "Dat moet niet via dwang, maar in overleg", vindt Krijnen.

Ravijnjaren
Ook kijken de burgemeesters met twijfels naar de zogenaamde ravijnjaren. Dat zijn de jaren waarin gemeentes minder geld krijgen van het Rijk. Dat zorgt voor forse tekorten op begrotingen. Het nog te vormen kabinet kan dat probleem aanpakken: "Maar de vlag kan nog niet uit", waarschuwt Alain Krijnen. 

Al met al zijn de burgemeesters vooral blij dat er nu een akkoord ligt. Prevoo: "Dat er ook maar snel een regering komt, want het land moet wel bestuurd worden natuurlijk." Krijnen: "Het is in het belang van ons land dat er nu weer snel een kabinet aantreedt."