Advertentie

Teruglezen: Pak sneeuw in het HeuvellandCode oranje vanwege de sneeuwval is beëindigd, code geel is wel nog van kracht. Woensdagavond wordt er opnieuw sneeuw verwacht. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. 

19:45 uur - Liveblog gesloten
Het liveblog over de sneeuwval in het Heuvelland is gesloten. Om 20:00 uur gaat code geel weer in. De verwachting is niet dat er nog heel veel sneeuw gaat vallen. Wel blijft het glad op de wegen. 

19:30 uur - Zo verliep de sneeuwval in het Heuvelland

16:15 uur - Geul stijgt door winterweer 
De (natte) sneeuw en regen gaat ervoor zorgen dat de Geul gaat stijgen. Het waterschap verwacht dat die gaat stijgen naar ongeveer 10 kubieke meter per seconden. "Dit is een verhoogde afvoer die vaker in het jaar voorkomt en we verwachten geen problemen. Voor de andere beken in Zuid-Limburg verwachten we ook geen problemen", schrijft Waterschap Limburg. 

16:00 uur - Geen zware avondspits verwacht, donderdag wel drukker
Rijkswaterstaat verwacht dat de woensdagavondspits geen verrassingen gaat opleveren. Donderdagochtend wordt het wel druk op de weg. Door het winterse weer kan het nog drukker worden. Ook de avondspits donderdag wordt zwaar.

15:20 uur - Wat gaat er woensdagavond gebeuren?
Woensdagavond kan het weer wat gaan regenen, mogelijk ook weer wat sneeuw in de hoger gelegen gebieden. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. Er is wel weer kans op gladheid.

13:15 uur - Sneeuw in het bos bij Vijlen 

13:40 uur - Laagje sneeuw over Gulpen
Over Gulpen ligt een flink laagje sneeuw. Vanuit de lucht is dat goed te zien: 

13:20 uur - Ook geen code geel meer
Het KNMI heeft ook code geel afgeschaald naar code groen. Woensdagavond om 20:00 uur gaat code geel weer in vanwege gladheid. Die waarschuwing duurt tot donderdag 04:00 uur. 

12:20 uur - KNMI gaf voor woensdagavond per ongeluk code oranje
Het KNMI had door fout per ongeluk code oranje afgekondigd voor Limburg, zegt een woordvoerder tegen de NOS. Even leek het erop dat er voor woensdagavond wederom code oranje werd gegeven. Maar dit bleek een fout en dus geldt er vanaf 20:00 uur code geel. 

12:15 uur - Waterschap Limburg verwacht stijging van beken 
Waterschap Limburg schrijft dat de afvoer van de beken in Zuid-Limburg gaat stijgen. Er worden geen problemen verwacht door de stijging. In Zuid-Limburg wordt woensdag 25 millimeter neerslag verwacht. De komende dagen is dat 15 tot 20 millimeter. 

"We houden waterstanden, waterafvoer en de verwachte neerslag via de Centrale Regiekamer goed in de gaten", schrijft het waterschap. "Doordat de sneeuw en regen geleidelijk valt, wordt het grondwater goed aangevuld. Dit is hard nodig aangezien de grondwaterstanden nog te laag staan voor de tijd van het jaar."

11:45 uur - Code oranje beëindigd, code geel nog van kracht
Het KNMI heeft code oranje beëindigd. Tot 16:00 uur is nog code geel van kracht vanwege sneeuw(resten). Later woensdagavond is er opnieuw kans op sneeuw. Vanaf 20:00 uur is code geel weer van kracht tot 16:00 uur. 

11:30 uur - Sneeuw levert mooie plaatjes op 

Proosdijpark in Meerssen:

Walramplein in Valkenburg:

Vijlen:

 

11:20 uur - 'Wakker worden in winterwonderland'

11:00 uur - Wat gebeurt er in onze buurlanden?
In België roept het KMI, de Belgische weerdienst, op om thuis te blijven. Ook daar wordt gewaarschuwd voor gladde wegen. In de Ardennen wordt er een pak sneeuw van 15 tot 20 centimeter verwacht. Woensdagavond kan het daar opnieuw gaan sneeuwen. Er waren weinig verkeersproblemen in Belgisch-Limburg, meldt de Vlaamse krant Het Belang van Limburg. Daarentegen was het in Wallonië wel druk op de weg, schrijft de Waalse krant Sudinfo La Meuse. 

In Duitsland verwacht de weerdienst DWD nog meer sneeuw. Door de lage temperaturen bestaat er kans op ijsvorming. De Aachener Zeitung schrijft dat er veel ongelukken zijn gebeurd. De strooiwagens zijn constant in gebruik. Van 's morgens vroeg tot 10:30 uur telde de politie van Aken in totaal 102 ongevallen in de stadsregio, waarvan 41 in de stad Aken, schrijft de Duitse krant.  

10:40 uur - Code oranje woensdagavond afgeschaald naar geel
De code oranje die het KNMI had afgegeven voor woensdagavond is weer afgeschaald naar code geel. De weerwaarschuwing geldt tussen 20:00 en 04:00 uur

10:30 uur - Meeste verkeersproblemen opgelost
De grootste verkeersproblemen in het Heuvelland zijn weer opgelost. Op de A2 stond een lange file richting Maastricht. Ook op verschillende provinciale wegen in het Heuvelland liep het verkeer vast. 

Zo verliep het op de snelwegen:

09:30 uur - Sneeuw zorgt voor pret en problemen

09:18 uur - Politie: 'Maak ramen goed schoon'
De politie in Limburg roept op om de ramen van auto's goed schoon te maken voordat je gaat rijden. Ook roept de politie op alert te zijn als je de weg op gaat.

09:15 uur - Verkeer rond Aken staat helemaal vast
Ga je bij Vaals de grens over richting Aken? Dan kom je vrijwel direct terecht in een file. Het verkeer daar staat helemaal vast. 

09:00 uur - Lange file op de A2
Het verkeer op de A2 is inmiddels helemaal vastgelopen. Tussen Born en Maastricht-Noord staat ene lange file. De vertraging loopt op tot meer dan 40 minuten. 

08:50 uur - Ook woensdagavond weer code oranje in Limburg
Ook woensdagavond is code oranje van kracht vanwege gladheid door sneeuwval. Dat meldt het KNMI. De weerwaarschuwing geldt tussen 20:00 en 04:00 uur s' nachts.

Tot 12:00 uur geldt code oranje. Daarna stopt de gladheid in de middag, schrijf het KNMI. Rond 20:00 uur is er weer kans op sneeuw. Dit kan ook weer leiden tot gladheid. De temperatuur ligt tussen de 1 en 3 graden. In de nacht ligt die rond het vriespunt. De wind waait matig uit het noordoosten. 

08:40 uur - Problemen op N278 nog niet voorbij
De verkeersproblemen op de N278 tussen Maastricht en Wittem zijn nog niet voorbij. Op zo'n beetje de hele weg staat er in beide richtingen file. Tussen Cadier en Keer en Wittem loopt de vertraging op tot bijna 20 minuten. In de andere richting tussen Vaals en Maastricht is er ook vertraging van meer dan 10 minuten. 

08:25 uur - N278 loopt in beide richtingen vast
Op de N278 begint het verkeer vast te lopen. Tussen Reijmerstok en Wittem staat er een file van 3 kilometer. De vertraging loopt op tot 10 minuten. In de andere richting, tussen Reijmerstok en Cadier en Keer staat het verkeer ook vast. Ook daar is er een vertraging van zeker 10 minuten, meldt de ANWB. 

08:15 uur - File op de A2 verdwijnt langzaamaan
De file op de A2 begint langzaam aan te verdwijnen. Tussen Ulestraten en Maastricht staat het momenteel nog vast. De vertraging is ongeveer een kwartier. Op de N278 tussen Cadier en Keer en Wittem blijft er vertraging van ongeveer vijf minuten. 

07:50 uur - Vertraging op de A2
Op de snelweg A2 staan er in zuidelijke richting file. Vanaf Born tot aan Maastricht staat er een lange file. De vertraging loopt op tot meer dan 20 minuten. Ook op verschillende provinciale wegen is er vertraging. Op de N278 staat er tussen Cadier en Keer en Wittem verkeer stil, de vertraging duurt vijf minuten. Op de N281 zijn er inmiddels ook opstoppingen. Daar staat het verkeer vast tussen Vaals en Heerlen. De vertraging loopt op tot ruim 10 minuten.

07:35 uur - Opletten op de weg
Door de gladheid is het vooral opletten op de weg. Veiligheidsregio Zuid-Limburg doet daartoe die oproep. Ook de middelbare school Sophianum in Gulpen roept de leerlingen op voorzichtig te zijn als die de weg op gaan.


07:20 uur - Winterse plaatjes vanuit het Heuvelland
Vanuit het hele Heuvelland komen er winterse plaatjes binnen. Zoals hier in Gulpen en Vaals:

07:10 uur - Rijkswaterstaat strooit op snelwegen
Rijkswaterstaat heeft de hele nacht zout gestrooid op de snelwegen in Zuid-Limburg. De wegdektemperatuur ligt rond het vriespunt. Er is woensdag in het hele land tot nu toe 50.000 kilo zout gestrooid. 

07:00 uur - Code oranje voor Limburg
In Limburg is code oranje ingegaan vanwege de sneeuwval. Volgens het KNMI kan er in het Heuvelland 10 centimeter sneeuw vallen. De weerwaarschuwing geldt tot zeker 12:00 uur. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg roept op om voorzichtig te zijn als je de weg op gaat. 

De verwachting is dat het tot de middag gaat sneeuwen. Daarna neemt de gladheid af. Donderdagnacht is er ook weer kans op gladheid als gevolg van sneeuw. Het KNMI heeft ook dan code geel afgekondigd tussen 00:00 en 06:00 uur.