Advertentie

Lees terug: 'Geen problemen meer verwacht' • Treinverkeer nog plat, A2 wel weer openDe wateroverlast in de Voerstreek heeft ook gevolgen voor het Heuvelland. Twee campings in Etenaken worden ontruimd. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

17:50 uur - Liveblog gesloten
We sluiten dit liveblog over het hoogwater in de Geul. De hoogwaterpiek is inmiddels aangekomen bij de Maas. Om 19:00 uur is er een overzicht te zien in het Heuvelland Nieuws. 

17:14 uur - Moelingen ruimt op
Het Belgische Moelingen is zwaargetroffen door de wateroverlast. Het dorp, net over de grens bij Withuis, was het epicentrum van vrijdag. 

15:46 uur - Waterschap schaalt af, 'komende dagen geen problemen verwacht'
Het waterschap verwacht dat er de komende dagen geen problemen meer gaan voordien vanwege het hoogwater. De noodmaatregelen, waaronder een mobiele waterkering, vertrekken uit het Geulgebied en gaan terug naar de opslagloods van het waterschap. 

Meerdere rivieren zijn geinspecteerd. Op bepaalde plekken zijn stronken en takken uit de beken gehaald om te voorkomen dat die problemen kunnen veroorzaken. "Ook hebben we op cruciale plekken volle regenwaterbuffers gecontroleerd en is eventueel aanwezig drijfvuil verwijderd. Deze buffers zullen de komende tijd gecontroleerd leeglopen", schrijft het waterschap. 

Het waterschap heeft hout uit rivieren en beken gehaald (foto: Waterschap Limburg):

15:00 uur - Bekijk hier: extra Heuvelland Nieuws
Bekijk hier de extra nieuwsuitzending: 

14:51 uur - Vlaams premier: 'Watersnood Voeren wordt erkend als ramp'
De Belgische premier Alexander De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon gaat zaterdagmiddag langs in het zwaargetroffen Voeren. Dat meldt Het Belang van Limburg. 

Premier Jambon schrijft op X: "Alles wordt in gang gezet om de waterellende mogelijks te erkennen als ramp, zodat geleden schade zo snel mogelijk kan vergoed worden."

14:45 uur - Om 15:00 uur extra Heuvelland Nieuws
Om 15:00 uur is er een extra uitzending van het Heuvelland Nieuws te zien. Daarin de laatste stand van zaken over het hoogwater in de Geul. 

De uitzending is online te zien en via Ziggo-kanaal 47, KPN-kanaal 1337 en Odido-kanaal 710.

14:24 uur - Snelweg weer open 
De A2 tussen Maastricht en Luik is weer open. De snelweg was sinds de nacht van vrijdag op zaterdag dicht vanwege wateroverlast. 

Het treinverkeer tussen Maastricht-Randwyck en Visé ligt nog steeds plat door de wateroverlast. Er worden stopbussen ingezet. Volgens de NS duurt dit nog ten minste tot maandag 15:30 uur.

14:10 uur - Hoogwater piek is voorbij, hulpdiensten schalen af
De hoogwaterpiek is ten einde. De hulpdiensten schalen daarom verder af. De twee campings in Etenaken, die ontruimd waren, zijn weer vrijgegeven. Ook in Meerssen is de situatie weer veilig. 

13:53 - De wateroverlast van boven
Vanuit de lucht kan goed gezien worden hoe de wateroverlast van vanochtend eruit zag. Kijk de beelden hieronder.

13:36 - Weersverwachting komende dagen
Er kan vandaag en de komende dagen nog enkele millimeters neerslag per dag vallen. Volgens Waterschap Limburg is deze neerslag kortdurend en snel-overtrekkend. Dit zal volgens het waterschap, voor zover dat nu beoordeelt kan worden, niet voor extra problemen zorgen.

13:30 - Materieel waterschap op stand-by
Waterschap Limburg heeft een vrachtwagen met schotten stand-by staan. Bij een dreigende overstroming van woonwijken kan dan meteen gestart worden met het bouwen van een mobiele waterkering.

Als de hoogwaterpiek voorbij is, haalt het waterschap met een kraanwagen direct vuil weg op plekken waar dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

13:21 - Opluchting bij Camping 't Geuldal
"Wij zijn ontzettend opgelucht! Géén verdere evacuatie en het gevaar is geweken", schrijft Camping 't Geuldal aan Heuvelland Vandaag.

13:04 - Politiehelikopter boven Heuvelland
Op dit moment vliegt een politiehelikopter boven het Heuvelland om de situatie in beeld te brengen.

12:34 - Gasten campings Etenaken mogen weer terug
De bewoners en gasten van de twee campings die eerder geëvacueerd zijn, mogen weer terug. Het gebied is veilig verklaard en vrijgegeven.

12:03 - Geen evacuatie Meerssen
De campings 't Geuldal en Geul & Bos hoeven niet geheel geëvacueerd te worden. Dat meldt de Veiligheidsregio. De gasten worden geadviseerd naar hoger gelegen gedeelten op de camping te gaan.

11:29 uur - Beelden van de hoge Geul
Bij de Brand-brouwerij in Wijlre staat de Geul ook hoog: 

En ook bij de Wingbergermolen in Epen is het water gestegen: 

11:10 uur - Veiligheidsregio: 'Kom niet naar de Geul'
De veiligheidsregio roept op om niet naar het stroomgebied van de Geul te komen. "Door de hoogwaterstand van de Geul kan drassigheid optreden en is er kans op drijfhout, doordat bomen en takken instabiel worden. Dat kan mogelijk gevaarlijke situaties opleveren."

11:07 uur - Nog eens twee campings ontruimd in Meerssen
De piek van de Geul komt eerder in Meerssen aan. Daarom worden nu nog eens twee campings uit voorzorg ontruimd. Het gaat om Camping 't Geuldal en Camping Geul & Bos. 

De piek in Meerssen arriveert tussen 13:00 en 15:00 uur. Eerder werden al twee campings in Etenaken ontruimd. 

10:25 uur - Gasten van ontruimde camping zingen voor jarige
De gasten van de ontruimde camping in Etenaken zijn overgebracht naar het Wielderhoes. Een van de gasten was jarig, dus dan wordt er gezongen. 

10:18 uur - Treinverkeer richting België ligt nog plat
Het treinverkeer richting Visé ligt nog steeds plat. Hoe lang dat gaat duren is nog niet duidelijk, meldt een woordvoerder van de Belgische spoorbeheerder aan Het Belang van Limburg. Het spoor bij Moelingen is overstroomd door de wateroverlast. 

"Onze teams blijven gemobiliseerd, maar kunnen geen termijn bepalen voor de hervatting van het verkeer. We moeten wachten tot het water is gezakt om de omvang van de schade en de duur van de herstellingswerken te kunnen inschatten, zowel aan de sporen als aan de overweg", zegt de woordvoerder. 

De NS heeft bussen ingezet tussen Maastricht en Voeren. 

10:13 uur - Waterschap: 'Enkele tuinen kunnen overlopen'
Het waterschap houdt er rekening mee dat weilanden en tuinen kunnen overstromen. "Grote problemen in bewoonde gebieden worden niet verwacht", schrijft het waterschap. 

Medewerkers van het waterschap houden de Geul in de gaten "en nemen – als dat noodzakelijk en mogelijk is – maatregelen om overlast te beperken." De situatie in de Belgische Voerstreek is veel erger, daar viel ook meer regen. De rivier de Voer, die door die streek stroom en via Mesch naar de Maas stroomt, zal niet voor problemen zorgen. De afvoer daarvan daalt al.

10:06 uur - Piek nu in Valkenburg, onderweg naar Meerssen 
De hoogwaterpiek is nu in Valkenburg aangekomen. Om 15:00 uur wordt de piek verwacht in Meerssen. In Valkenburg worden voorzieningen voor kwetsbare doelgroepen, zoals verzorgingstehuizen extra in de gaten gehouden. Als er iets gebeurt, kunnen hulpdiensten snel schakelen. 

Bij verpleegtehuis Valkenheim is er een verzamelplek voor de hulpdiensten. 

10:02 uur - Ontruiming twee campings afgerond
De ontruiming van camping De Gele Anemoon en camping De Gronselen put is afgrond, meldt de veiligheidsregio. Er zijn in totaal 186 gasten geëvacueerd. De kampeerders zijn met een touringcar overgebracht naar gemeenschapshuis Het Wielderhoes. Waar ze daarna naartoe gaan is onduidelijk.

 

09:37 uur - Twee campings zo goed als leeg
De twee campings bij Etenaken die ontruimd worden, stromen steeds verder leeg. De campinggasten worden met touringcars weggebracht. Volgens de veiligheidsregio worden ze vervoerd naar hotels. 

09:35 uur - Geen veerpont bij Eijsden
Vanwege het hoge water in de Maas is het veerpont tussen Eijsden en Lanaye uit de vaart. Hoelang het veerpont niet gaat varen is nog onduidelijk. 

09:32 uur - Meerssen: 'Piek is hier rond 14:00 uur'
De gemeente Meerssen zegt dat ze de situatie voortdurend in de gaten houden. De piek wordt rond 14:00 uur in Meerssen verwacht. "Medewerkers van de gemeente zijn op pad om poolshoogte te nemen", zegt de gemeente. 

09:14 uur - Inwoners Belgische Voeren kunnen weer terug
De geëvacueerde inwoners van Voeren kunnen weer terugkeren naar hun woning. Hoeveel woningen ontruimd zijn is nog niet duidelijk. Ongeveer 100 evacués werden opgevangen in het Cultureel Centrum in Eijsden, inmiddels is het opvangcentrum gesloten. 

De inwoners van het de grensgemeente Voeren kampen met de zwaarste overstromingen uit de geschiedenis. Vrijdagavond sloeg het noodweer toe en overstroomde de rivier de Berwijn. Vooral Moelingen is zwaar getroffen. Sommigen woningen konden niet meer ontruimd worden. De inwoners moesten naar de 1ste verdieping. 

09:10 uur - Wat kunnen we nog verwachten? 
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg verwacht dat situatie in de Voerstreek niet leidt tot grote wateroverlast in het Heuvelland. Het waterschap heeft opgeschaald en houdt de situatie in de gaten. 

Het Belgische Voeren is zwaar getroffen door overstromingen. De rivier de Berwijn is buiten haar oevers getreden. Het dorp Moelingen, vlak over de grens bij Eijsden, is voor een deel geëvacueerd. Er zijn ongeveer 100 inwoners opgevangen in het Cultureel Centrum in Eijsden. De overstromingen zijn erger dan in 2021, toen ook het Heuvelland flink werd getroffen. 

Voor het Heuvelland worden geen grote problemen verwacht. In Slenaken was er kleinschalige wateroverlast, maar dat leidde niet tot grote problemen.

09:08 uur - ANWB: A2 bij grens nog steeds dicht
De A2 bij de Belgische grens is nog steeds afgesloten vanwege wateroverlast. Het hele wegdek is overstroomd in beide richtingen. Dat gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag al, maar het water veroorzaakt dus nog steeds problemen. 

09:05 uur - Brandweer stand-by bij zorgcentrum Valkenheim
In Valkenburg bij zorgcentrum Valkenheim staat de brandweer klaar om eventueel in te grijpen bij een overstroming. Ook het waterschap is aanwezig. 

09:00 uur - Tientallen gasten ontruimd bij campings Etenaken
In Etenaken worden twee campings ontruimd vanwege de stijgende Geul. Bij de campings dreigt wateroverlast te ontstaan.  Het gaat om de Camping de Gele Anemoon. Daar worden ongeveer 58 gasten ontruimd. Camping De Gronselenput wordt ook de brandweer ontruimd. Daar verblijven 128 gasten. De gasten worden met bussen naar een nabijgelegen hotel gebracht. 

De toegangsweg naar twee campings is onbegaanbaar. "Vermijd de omgeving en geef de hulpdiensten de ruimte", schrijft de veiligheidsregio. De veiligheidsregio zat dat er een aantal weilanden zijn ondergelopen, maar dat er nog geen gevolgen zijn voor bebouwde omgeving. "Er wordt onderzocht wat de mogelijke gevolgen zijn voor de lagergelegen gebieden"

De ontruiming van de camping (foto: Veiligheidsregio Zuid-Limburg):