Oorlog in het Heuvelland - De Bezetting
Oorlog in het Heuvelland is een vierdelige minidocumentaire over de Tweede Wereldoorlog in het Heuvelland. Inwoners vertellen hun verhalen over het begin van de oorlog, de bezetting, de onderduiking en de bevrijding.
Vorige keer zagen we hoe de Duitsers Nederland binnenvielen en het land zich al snel overgaf. Daarmee kwam Nederland definitief in Duitse handen. We zagen hoe de inwoners voor het eerst in contact kwamen met de bezetter. Intussen veroverde Duitsland in hoog tempo grote delen van Europa, en werd duidelijk dat deze oorlog weleens veel langer kon gaan duren dan aanvankelijk gedacht.
Tijdens de Duitse bezetting van 1940 tot 1944 veranderde het dagelijks leven in het Heuvelland ingrijpend voor de een meer dan de ander. De Duitse autoriteiten voerden steeds strengere maatregelen in: er kwamen avondklokken, censuur, voedselbonnen en verplichte arbeid in Duitsland. Joodse inwoners en verzetsmensen liepen groot gevaar. Ondanks de dreiging ontstond er ook lokaal verzet, vaak kleinschalig en in het geheim. De bezetting drukte zwaar op de gemeenschap, maar de hoop op vrijheid bleef.