Advertentie

GL-PvdA en PVV grootste in het HeuvellandGroenLinks-PvdA en de PVV zijn de grootste partijen in het Heuvelland. GroenLinks-PvdA is de grootste geworden in Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem. De PVV staat op de eerste plek in Meerssen en Valkenburg aan de Geul. In Vaals zijn GL-PvdA en de PVV vrijwel gelijk geëindigd, al kreeg de PVV net twee stemmen meer. 

Bij andere verkiezingen, zoals voor de Tweede Kamer, worden de uitslagen diezelfde avond bekendgemaakt, maar doordat er in andere landen nog zondag gestemd wordt, mochten de uitslagen nog niet bekend worden. 

Eijsden-Margraten
In Eijsden-Margraten is GL-PvdA grootste geworden met 19,8 procent van de stemmen. Daarmee is de partij de grootste, maar leveren ze wel flink in vergeleken met vijf jaar geleden toen ze nog met twee lijsten 40,7 procent behaalden. Op een tweede plek volgt het CDA, die behaalde 19,3 procent van de stemmen, een klein plusje. Daarna komt PVV met 16,9 procent, een flinke winst. Het opkomstpercentage is 48,1 procent. Dat was tijdens de vorige verkiezingen 42,6 procent. 

Meerssen
De PVV is in Meerssen de grootste partij met 20,8 procent van de stemmen, een flinke winst. In 2019 behaalde de partij 5,8 procent. Daarna komt GL-PvdA met 19,3 procent van de stemmen, een flinke daling vergeleken met 2019. Het CDA staat op de derde plek en kreeg 16,9 procent van de stemmen, iets meer dan vijf jaar geleden. Het opkomstpercentage is net als in de rest van het land hoger, zo'n 45,2 procent. Dat was in 2019 43 procent. 

Valkenburg aan de Geul
In Valkenburg heeft PVV de meeste stemmen gekregen, zo'n 22 procent. Daarna volgt het CDA. Die partij behaalde 17,4 procent van de stemmen. Op de derde plaats staat GL-PvdA, die 17,1 procent van de stemmen haalde, net iets minder dan het CDA. Ook in Valkenburg een hoger opkomstpercentage, 48 procent. Dat was vijf jaar geleden 42,1 procent. 

Gulpen-Wittem
GL-PvdA is in Gulpen-Wittem de grootste partij. Ze zijn net iets groter dan de PVV. De linkse partij behaalde 19,9 procent van de stemmen. Op de tweede plek staat PVV met 19,2 procent van de stemmen. Daarna volgt het CDA met 18,6 procent van de stemmen. Het opkomstpercentage in Gulpen-Wittem was tijdens de vorige Europese verkiezingen 46,7 procent, nu is dat fors gestegen naar 54,6 procent. 

Vaals
In Vaals zijn de PVV en GL-PvdA de grootste partij, ze delen de eerste plek met allebei precies 21,9 procent. Er zijn in Vaals 647 stemmen uitgebracht op de PVV, op GL-PvdA zijn dat er 645, twee minder dus. Op de derde plaats staat het CDA met 14,3 procent van de stemmen. In 2019 ging 44,8 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus, nu is dat 46,5 procent.