zaterdag 22 juni 2024
Advertentie

Klimaatactivisten gaan demonstreren bij MAA, directeur vliegveld doet oproepDe klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion en Milieudefensie demonstreren zaterdag tegen Maastricht Aachen Airport (MAA). De luchthaven roept op om de demonstratie vreedzaam te houden en er voor te zorgen dat het werk niet gestoord wordt. 

De actiegroepen voeren actie tegen klimaatschade, luchtvervuiling en geluidsoverlast bij de luchthaven. De groep verzamelt zich om 13:00 uur bij de luchthaven. De demonstratie duurt tot 15:20 uur.

'Ziekmakend'
Volgens Extinction Rebellion heeft MAA 'geen goed en afdwingbaar klimaatplan, doet ze te weinig om haar CO2-uitstoot of stikstofuitstoot te verminderen en faciliteert de luchthaven relatief veel privévluchten'. Daarnaast zou de geluidsoverlast rondom MAA 'ziekmakend' zijn en noemt de actiegroep de luchthaven een 'verlieslijdend dat niks anders oplevert dan overlast'. 

Verduurzaming
Jonas van Stekelenburg, CEO van MAA, reageert op de demonstratie. "Maastricht Aachen Airport is, net als de klimaatorganisaties, doordrongen van de noodzaak om de luchtvaart te verduurzamen en de overlast te beperken. De luchthaven werkt hier ook concreet aan."

Als voorbeelden noemt hij onder andere de geluidsoverlast die in 2022 terug is gebracht naar minder dan de helft. MAA heeft als doel om in 2035 elektrisch vliegen de grootste activiteit te laten zijn. Verder laat hij weten dat MAA voor werkgelegenheid zorgt en de regio wereldwijd verbindt.  

Demonstratie
Maar de actievoerders nemen daar geen genoegen mee. Zij spreken zich zaterdag uit om MAA te kunnen stoppen. Van Stekelenburg: "Wij zien uit naar een vreedzame demonstratie, waarbij veiligheid en continuïteit van onze operatie voor ons voorop staat en schade aan eigendommen van de luchthaven en derden wordt voorkomen."