Datum
Advertentie voor Top

De spanning stijgt: wie krijgt aanstaande maandag een felbegeerde Michelinster?

03-10-2025 - 16:04
Pim Cléber
Meerssen, Valkenburg, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten

Het is een spannende periode voor restauranthouders in het Heuvelland. Aanstaande maandag worden de Michelinsterren weer verdeeld. En dus is weer de jaarlijkse vraag: wie krijgt er een ster bij of misschien wel twee?

Heuvelland Vandaag blikt vooruit met culinair journalist Jo Cortenraedt van Chapeau Magazine.

Nerveus
Dat ze nerveus zijn, is iets wat Cortenraedt wel zeker weet: "Niet allemaal, vooral degene die hopen iets te krijgen wat ze niet hebben", legt hij uit. Maar het kan ook zomaar zo zijn dat je een ster verliest. Er staat dus veel op het spel.

Geen ster
Toch is zo'n ster niet voor iedere restauranteigenaar het hoogst haalbare. Sterker nog: sommigen kiezen er bewust voor niet een Michelinster te willen: "Je kunt met een bepaalde formule in de buurt komen van een ster. Je kunt altijd proberen er naartoe te werken."

Kanshebbers
Maar wie zijn nou de kanshebbers voor 2025? Een aantal, zo stelt Jo: "Hans van Wolde [chef-kok bij Brut 172, red] hoopt ooit zijn derde te krijgen, hoewel twee ook al heel goed is. Guido Braeken [Create by Guido Braeken, red] die behaalde er al twee in Wittem. Enerzijds is hij nog niet lang open, zes maanden, maar hij heeft waarschijnlijk wel al een paar inspecteurs over de vloer gehad. Dus een ster lijkt me redelijk voor de hand te liggen.

Ook Ambrozijn in Valkenburg is een kanshebber: "Je hebt een aantal van dat soort restaurants die tegen een ster aanzitten. Die gaan dat niet allemaal winnen. Een of twee misschien wel", legt Cortenraedt uit. Of Ambrozijn daar dit jaar bij hoort, is nog maar de vraag.

Aanstaande maandag worden de sterren weer uitgedeeld in Maastricht. Maandagavond een uitgebreide reportage in het Vandaag Nieuws op Heuvelland Vandaag.


Advertentie