Enquête inwoners Geulgebied: ingrijpende maatregelen geoorloofd om wateroverlast tegen te gaan
Bewoners van het stroomgebied van de Geul vinden in grote meerderheid dat ingrijpende maatregelen geoorloofd zijn om wateroverlast door overstromingen tegen te gaan. Ook als dat betekent dat dat in hun eigen buurt gebeurt. Dat blijkt uit een enquête die is ingevuld door 800 bewoners van het Geulgebied.
De peiling maakt deel uit van een onderzoek naar maatregelen om wateroverlast in het stroomgebied van de Geul tegen te gaan. De meeste mensen die aan de peiling hebben meegedaan, zijn het ermee eens dat overstromingsrisico's bepalend zijn bij de keuze van locaties voor woningbouw.
Risico's
Ook vinden mensen het acceptabel als er maatregelen in hun buurt uitgevoerd worden om mensen in andere buurten beter te beschermen. Ook zijn mensen zich ervan bewust dat de overheid niet alle risico's op wateroverlast kan wegnemen. Zelf zijn de deelnemers in hoge mate bereid om zelf maatregelen te nemen.
Kosten
Op de stelling of bescherming tegen het water veel mag kosten, waren de antwoorden meer divers. 61% van de respondenten vindt dat er altijd gekozen moet worden voor de hoogste bescherming, ongeacht wat dat gaat kosten. 39% is het daar niet mee eens.
Keuzes
De antwoorden van de peiling worden meegenomen in de keuzes die gemaakt moeten worden in de aanpak van de wateroverlast. Er worden meerdere varianten uitgewerkt.
Samenwerking
In het onderzoek naar maatregelen tegen wateroverlast werken de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal, de Provincie Limburg en het Waterschap Limburg samen. Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) coördineert het proces en voert de onderzoeken uit.