Gemeente Valkenburg: betonrot zesde verdieping niet oorzaak instorten Wilhelminatoren
Het betonrot op de zesde verdieping van de Wilhelminatoren in Valkenburg was niet de oorzaak van het instorten van de toren. Dat is gebleken uit een van de eerste inspecties die zijn uitgevoerd na het instorten van de toren.
De zesde verdieping was nog vrijwel intact. "Hieruit kan nu al worden geconcludeerd dat de zesde verdiepingsvloer niet is bezweken en dus ook niet de oorzaak is van het instorten van de toren", laat burgemeester Daan Prevoo weten in een verklaring.
Afgelopen maandag maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bekend dat er in 2022 al betonrot werd vastgesteld op de zesde verdieping. Dat zou staan in een rapport dat was gevoegd bij een vergunningsaanvraag om die verdieping te vervangen.
Speculaties
De burgemeester wil speculaties over het betonrot met deze verklaring de kop indrukken. "Ik ben zelf ook geen deskundige, maar laten we ophouden met vingerwijzen en vooral experts de ruimte geven voor gedegen onderzoek naar de oorzaak. Daar is op dit moment ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) bij betrokken, een volledig onafhankelijk orgaan dat zelfstandig onderzoek doet naar voorvallen om daar lessen uit te trekken."
De Onderzoeksraad zou in eerste instantie geen onderzoek doen naar de instorting, maar nadat Prevoo bij de OVV een verzoek had ingediend, kwam de raad toch ter plekke een verkenning doen. Aan de hand van die verkenning besluit de OVV later of er een volledig onderzoek komt naar de oorzaak van het instorten van de dertig meter hoge toren.
Prevoo zegt dat hij dagelijks contact heeft met de eigenaar van de toren. "Die is zwaar aangeslagen, evenals zijn medewerkers. De eigenaar heeft slachtofferhulp ingeschakeld voor emotionele steun aan zijn medewerkers bij het verwerken van dit trauma. Ook zij willen allemaal weten wat de oorzaak is."
Bekijk hier het hele interview met burgemeester Prevoo