Advertentie

Gemeenten opnieuw in beroep om uitbreiding vliegveld LuikDe gemeenten Eijsden-Margraten, Vaals, Gulpen-Wittem en Maastricht gaan opnieuw in beroep tegen de uitbreiding van vliegveld Luik. 

Het is voor de tweede keer dat de gemeenten in beroep gaan tegen de uitbreiding. Naast de Limburgse gemeenten zijn er ook Belgische gemeenten die meedoen aan het beroep: Riemst, Bilzen, Hoeselt, Tongeren, Heers, Gingelom en Voeren. 

Ingetrokken
Liège Airport wil gaan uitbreiden met 55.000 vluchten per jaar. De Waalse regering heeft hierover in 2023 al een vergunning voor afgegeven, de Nederlandse en Vlaamse gingen hiertegen ook al in beroep. Die vergunning is weer ingetrokken omdat de belangrijkste adviseur van de Belgische Raad van State vond dat de onderbouwing van de uitbreiding niet goed was. 

Vervolgens is er een nieuwe vergunning aangevraagd en goedgekeurd door de Waalse regering. Tegen die vergunning wordt nu opnieuw beroep aangetekend door de gemeenten. 

Maatregelen
De gemeenten vinden de geluidsbeperkende maatregelen onvoldoende. Volgens de gemeenten is bij het besluit meer rekening gehouden met de economie, dan de gezondheid van de bevolking. Volgens de gemeenten is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van uitbreiding voor het milieu over de grens. 

Het beroep is inmiddels aangetekend. Het gaat 3000 euro kosten.