Jagers en Staatsbosbeheer sluiten overeenkomst over zwijnenproblematiek Meerssen
De jagers en Staatsbosbeheer hebben een overeenkomst gesloten over de problemen rond de wilde zwijnen in de gemeente Meerssen. Dat heeft gedeputeerde Leon Faassen bekendgemaakt tijdens de commissievergadering van Provinciale Staten.
"Het ging niet over de inhoud, maar over de manier waarop ze met elkaar omgingen", zei Faassen. "De verhouding tussen de twee moest beter worden, dat stond los van de inhoud. Over de inhoud heb ik namelijk geen discussie gevoeld." Wat de precieze afspraken zijn, is niet duidelijk. Ook voor Faassen is dat niet helder.
Brandbrief
Vanwege het conflict tussen de jagers en Staatsbosbeheer werd een bemiddelaar ingezet. Daarvoor werd door Faassen oud-gedeputeerde Hubert Mackus ingevlogen. Eerder dit jaar stuurde het college van burgemeester en wethouders van Meerssen een brandbrief over de problemen. Die brandbrief schoot bij de jagers in het verkeerde keelgat.
Het college van Meerssen vroeg om "professionele jagers". De jagers, die allemaal vrijwilligers zijn, voelden zich over dat verzoek geschoffeerd. Daarnaast bestaan er in Nederland geen professionele jagers. "Alle jagers zijn professioneel", herhaalde Faassen. "Hier is sprake van vrijwillige jagers, die moet je in hun kracht zetten. Het is een extreem moeilijk gebied, met hellingen en een trein die door het bos rijdt. Daar moet je nu geen externe jagers op af sturen. Het is niet zo dat je het leger laat komen om de wilde zwijnen te ruimen."
Volgens Faassen ligt een van de oorzaken van de problemen in het Grensmaasgebied. Staatsbosbeheer is sinds de zomer van vorig jaar grondeigenaar van dat gebied. Onder de vorige eigenaar mocht er niet gejaagd worden. Daardoor is de zwijnenpopulatie flink gegroeid. Nu Staatsbosbeheer de grondeigenaar is, mag er onder bepaalde voorwaarden wel weer worden gejaagd.