woensdag 24 juli 2024
Advertentie

Noodverordening bij vliegveld langer van kracht om mogelijke vervolgactiesDe burgemeester van Meerssen en Beek hebben de noodverordening bij Maastricht Aachen Airport met 48 uur verlengd. De politie heeft informatie gekregen dat demonstranten nieuwe acties willen uitvoeren. 

"Waardoor er gerede vrees is voor het ontstaan van oproerige beweging, dan wel andere ernstige wanordelijkheden", schrijven de gemeenten Beek en Meerssen in een verklaring. De lokale vijfhoek bestaande uit de burgemeesters Beek en Meerssen, politie, Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie hebben daarom zaterdagavond besloten om de noodverordening tot dinsdag 00:00 uur te verlengen. 

De demonstratie bij het vliegveld zaterdag verliep rustig: 

Celstraf
In de noodverordening staat dat het verboden is om spullen mee te nemen waarmee je hekken kan openknippen. Ook gezichtsbedekkende kleding is niet toegestaan. Overtreding van de noodverordening kan leiden tot een gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van ruim 5100 euro.

Blokkade
Zaterdag werd er al actie gevoerd rondom het vliegveld. Omdat er een grote politiemacht op de been was, klommen de demonstranten niet de hekken over. Dat was wel het plan, bleek uit meerdere berichten in Telegram-kanalen. De klimaatactivisten weken daarom uit naar kunstbeurs TEFAF, waar ze een kruispunt en ook ingangen blokkeerden.

Extinction Rebellion wil een verbod op privéjets. Ook wil de actiegroep dat het vliegveld een klimaatplan gaat maken.

Rondom de TEFAF blokkeerden actievoerders de toegangswegen: