Raad Meerssen trekt stekker uit omstreden traject dat onrust veroorzaakte
De gemeenteraad van Meerssen erkent dat ze onvoldoende inzicht had in wat de impact was van het traject 'Raad aan het Stuur' op de ambtelijke organisatie. De raad besprak maandagavond twee rapporten over de werksfeer in het gemeentehuis en de onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad. Er is besloten om per direct de stekker uit het traject 'Raad aan het Stuur' te trekken.
Direct aan het begin van de vergadering kwam er opmerkelijk nieuws: raadslid Nicole Ramakers splitste zich af van coalitiepartij Lokaal DNA. Een specifieke reden voor die afsplitsing gaf ze niet, behalve dat "de reden van de afsplitsing niet bij Lokaal DNA ligt". Ramakers gaat verder als eenmansfractie.
Een van de belangrijkste oorzaken van de onveilige werksfeer is het traject 'Raad aan het Stuur', zo bleek uit rapporten die vorige week verschenen. Dat traject moest de hele organisatie rond de raad op de schop gooien: de gemeenteraad zou veel eerder betrokken worden bij het maken van beleid. Maar dat traject had veel meer impact op de ambtelijke organisatie dan aanvankelijk werd gedacht. Er ontstonden strubbelingen en daardoor groeide de onrust onder het personeel, wat resulteerde in een onveilige werksfeer.
Impact
Coalitiepartij Lokaal DNA erkent dat de raad tekortgeschoten is. "De constateringen raken ons. Onze ambtenaren zijn degenen die onze plannen en besluiten uitvoeren voor onze inwoners. Er is onvoldoende stilgestaan bij wat de impact op hen was. Dat hadden we echt beter moeten doen", zei fractievoorzitter Björn Hendriks.
BRUG-M noemde de conclusies van het rapport "zeer ernstig". "Ook de raad als geheel heeft gefaald", betoogde fractievoorzitter Jan Gulikers. Hij vindt het "buitengewoon ernstig" wat er wordt geschreven over de zogenoemde kleine driehoek – de samenwerking tussen de burgemeester, gemeentesecretaris en de griffier. In het rapport staat dat die samenwerking zeer slecht verloopt.
De raad besloot unaniem om een speciale commissie de opdracht te geven om met een plan van aanpak te komen. Dat moet er binnen zes weken liggen. Het plan moet uitleggen hoe de werksfeer binnen het gemeentehuis verbeterd kan worden.
Verhoudingen
Een ander rapport – dat op verzoek van de provincie werd opgesteld – ging verder in op de verhoudingen binnen de gemeenteraad. Die zijn slecht en zijn verder verslechterd door 'Raad aan het Stuur'. Binnen de raad waren er namelijk voorstanders (vrijwel de hele coalitie) en tegenstanders (oppositiepartij BRUG-M). Het advies luidde dan ook om te stoppen met 'Raad aan het Stuur'. Stoppen met het traject moest ervoor zorgen dat het onderlinge vertrouwen verbeterd zou worden.
Dat advies werd door de hele raad omarmd, op één punt na: de bezetting van de griffie, de ambtelijke ondersteuning van de raad. De formatie van de griffie is vanwege het traject vergroot, maar nu het advies er ligt om te stoppen met het traject, werd ook geadviseerd om de bezetting te verkleinen. In het rapport werd een getal van 3 fte genoemd.
Lokaal DNA wilde dat getal openlaten en eerst bij de griffier inventariseren wat de werkzaamheden zijn. Het leidde tot een botsing met BRUG-M. Vorige week kwam de gemeenteraad bijeen om te praten over een gezamenlijk voorstel naar aanleiding van het rapport. Er werd een akkoord bereikt over 3 fte, maar in de loop van de week ontstonden bij Lokaal DNA twijfels. Die twijfels kwamen mede na een gesprek met de griffier.
'Ongelofelijk'
De partij kwam met een wijzigingsvoorstel om het getal open te laten. "Ik vind het ongelofelijk wat er nu gaat gebeuren. We krijgen de oproep om de handen ineen te slaan", zei fractievoorzitter Jan Gulikers van BRUG-M. "Vorige week zijn we bij elkaar geweest om die overeenstemming te bereiken. Na vier uur kwamen we tot een besluit. (...) Nu hoor je via een wethouder, een uur voor deze vergadering, dat Lokaal DNA met dit voorstel gaat komen."
Raadslid Hay Dolmans claimt dat Gulikers dit weekend is geïnformeerd dat Lokaal DNA twijfelde over de 3 fte. Gulikers ontkent dat er is gezegd dat de partij met een nieuw voorstel zou komen. "We hebben een verantwoordelijkheid richting de griffie", stelde raadslid Hamza Bamohamed van Lokaal DNA. "We vragen om de impact bij de griffie inzichtelijk te maken, zodat we een weloverwogen keuze kunnen maken."
Het voorstel van Lokaal DNA werd gesteund door CDA, PRO Meerssen en PGM Het Origineel. De andere fracties stemden tegen.