Raadsvergadering Meerssen ontspoort: 'Godverdomme, dat we het hier in deze raad over moeten hebben'
Tijdens de raadsvergadering van de gemeenteraad van Meerssen liepen de emoties hoog op, met verschillende raadsleden die hevig met elkaar in discussie gingen bij diverse agendapunten.
De discussie draaide over de fractievergoedingen die de opgesplitste raadsleden van BRUG-M ontvangen. De partij splitste zich vorig jaar op nadat het nieuwe vergadermodel inging. In dat model werden de spreektijden ingekort. De oppositiepartij zei dat hen "de mond werd gesnoerd". Uit protest splitste ieder raadslid zich af en ging een eigen fractie vormen. Op die manier kon ieder raadslid de maximale spreektijd gebruiken.Emotioneel
Door die splitsing kreeg ook iedere fractie een vergoeding; de partij kreeg in de praktijk niet één vergoeding, maar vijf. Maar donderdagavond kwam de partij met het voorstel dat ze die vergoeding niet hoeven te ontvangen. Dit leidde tot felle reacties, waarbij Gea Meijers van GroenLinks-PvdA zelfs zichtbaar emotioneel werd en in de raadszaal vloekte: "De burger verwacht wij er voor hen zijn. Waar houden wij ons mee bezig? Met fractiegelden", betoogde Meijers. "Godverdomme, we moeten ons hier voor schamen."
Vanuit coalitieraadslid Nicole Ramakers (Lokaal DNA) kwam er ook kritiek op de woorden van Meijers. "U trok net best wel van leer, u begon te schelden. Wees respectvol naar iedereen", riep Ramakers op. Het voorstel om de vergoedingen te schrappen werd niet aangenomen.
De spanning liep verder op tijdens een voorstel om de wethouder op te roepen de huurverhoging van de woningstichting te beperken. BRUG-M kreeg kritiek van CDA-raadslid Jack Aarts. Hij verweet de fracties al aan de verkiezingen bezig te zijn. Daarna ontstond een fel debat, de burgemeester liet toen weten dat de manier waarop het debat verliep niet constructief was. Nadat Aarts weer begon over een "verkiezingscircus", greep burgemeester Clermonts in. "Dit schiet niet op. Dit is klaar op deze manier", liet de burgemeester duidelijk weten, voordat de vergadering even tot rust kwam.
Uiteindelijk riep zij op een minuut te zwijgen. Bjorn Hendriks (Lokaal DNA) vroeg om het zwijgen te verlengen met een schorsing van vijf minuten. Na de schorsing ging de burgemeester verder met de vergadering.