RvC-voorzitter Mosaqua mengt zich in discussie: 'Gemeente houdt zich niet aan afspraken'
De raad van commissarissen (RvC) van Mosaqua is kritisch op hoe de gemeente handelt in het dossier. Volgens de RvC heeft de gemeente zich niet aan de afspraken gehouden.
Dat zegt voorzitter Leo Urlings namens de driekoppige RvC tegen Heuvelland Vandaag. Het is voor het eerst dat de RvC zich publiekelijk mengt in het debat.
Gebiedsvisie
Urlings zegt met "gemengde gevoelens" naar het dossier te kijken. Dat komt omdat in 2021 de gemeente en Mosaqua hebben afgesproken dat ze gaan kijken naar een integrale gebiedsvisie. Dat houdt in dat de gemeente en heel gebied onder de loep neemt om te kijken wat voor toekomst er voor het gebied is. Onder de gebiedsvisie Lansraderweg valt naast Mosaqua ook de klimhal, de brandweer, Sophianum en de markante piramide.
"Je moet het in de onderlinge samenhang bekijken en er niet een blokje uitpikken", zegt Urlings. "Het is gewoon niet conform de afspraken. De gemeente moet die afspraken nakomen."
"Het is gewoon echt flauwekul."
Leo Urlings over financiële problemen
'Gouden case'
Volgens Urlings hoeft Mosaqua niet dicht en is het bad gewoon rendabel. "De toekomst is nog verder uitgebouwd door de businesscase die we hebben ingediend. Die is wat ons betreft waterdicht." Hij noemt het "een gouden case". Mosaqua moest voor 1 augustus het plan inleveren. Die businesscase moet aantonen dat het bad levensvatbaar is en de gemeente niet meer dan 170.000 euro hoeft bij te dragen als er geen zwarte cijfers worden gehaald.
De commissie komt op 28 augustus met het oordeel. Een maand later, op 18 september, gaat Mosaqua het businessplan presenteren aan de gemeenteraad. Later gaat de raad een definitief oordeel geven. De financiële problemen, wat voor het college van burgemeester en wethouders eind vorig jaar reden was om te sturen op sluiting, is er volgens Urlings niet. "Het is gewoon echte flauwekul."
Het volledige interview met de RvC-voorzitter:
Wel vindt hij dat de gemeente financieel moet bijspringen als het gaat om het doelgroepenbad. "Er komen 25 tot 30.000 doelgroepzwemmers. Dat zijn mensen met een beperking, de senioren en de kinderen. We hebben dus ook een maatschappelijke functie. De gemeente moet ons op dat gebied ook ondersteunen, maar dat is een maar een klein onderdeel van het totaal."
Transparantie
Woensdag moet de directie van Mosaqua een presentatie geven aan een door de gemeente samengestelde commissie. Wie in die commissie zit houdt de gemeente geheim vanwege "de beladenheid van het dossier". Mosaqua-directeur Bertil Kaanen liet eerder weten dat hij ontevreden is over de gang van zaken.
RvC-voorzitter Urlings is ook niet blij: "Het is niet transparant. Als je een onafhankelijke commissie gaat instellen, moeten alle partijen betrokken zijn. Wij weten nu niks." Ook de raadsleden, die een uiteindelijk oordeel over Mosaqua moeten vellen, weten niet wie in de commissie zitten. Dat de gemeente de namen voor zich houdt vanwege "de beladenheid" vindt de voorzitter opmerkelijk. "Het is vooral hun eigen beladenheid. Dan moeten ze het proces goed doen."
Urlings vindt dat de gemeente weer terug naar het begin moet: de gebiedsvisie. "Daar blijven wij op hameren."
Nieuwe fase
De gemeente Gulpen-Wittem laat in een reactie weten dat Mosaqua "een sleutelpositie" inneemt in de gebiedsvisie voor de Lansraderweg. Daarom lag de focus in de eerste fase van het project ook op het terrein van Mosaqua. De tweede fase van de gebiedsvisie kan daarom ook niet starten als er geen besluit over Mosaqua is genomen, vindt de gemeente.
Meer over dit onderwerp in het Heuvelland Nieuws van dinsdag 27 augustus. Vanaf 19:00 online en op TV te zien.